Nya LAS-regler 2022
Tommy IseskogMånga stora ord (”största arbetsrättsreformen i modern tid”) har använts om de förändringar av lagen om anställningsskydd som Sveriges riksdag i juni 2022 har fattat beslut om. Självfallet kan 2022 års ändringar i lagen om anställningsskydd inte jämställas med LAS-reformen (1974), införandet av medbestämmandelagen (1977) eller arbetsmiljölagen (1978). Samtidigt ska framhållas att de genomförda förändringarna i lagen naturligtvis är viktiga i olika detaljer och för den praktiska verksamheten.
De nya och förändrade regler som 2022 införts i lagen om anställningsskydd har två helt olika utgångspunkter. De ovannämnda stora orden om förändringarna hänför sig till regeringens proposition 2021/22:176 – Flexibilitet, anställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden, som antogs av riksdagen i juni 2022. Praktiskt taget parallellt med denna proposition har riksdagen också fattat beslut om proposition 2021/22:151, som handlar om genomförande av EU:s arbetsvillkorsdirektiv. Beslut om dessa sistnämnda regler fattade riksdagen i maj 2022.
I den här boken kommenterar jag samtliga ändringar och nyheter i lagen om anställningsskydd, som beslutats under 2022.
Båda propositionerna påverkar också en del andra lagar på arbetsrättens område. Jag har valt att i denna skrift kommentera förändringarna i förtroendemannalagen, uthyrningslagen och lagen om arbetsskadeförsäkring, eftersom dessa lagändringar har en direkt koppling till de regelförändringar rörande lagen om anställningsskydd som presenterades i propositionen 2021/22:176.
Innehållsförteckning
1. Bakgrund och utgångspunkter
2. Vilka arbetstagare omfattas av lagen om anställningsskydd?
3. Möjligheten att träffa kollektivavtal om anställningsskydd
4. Beräkning av anställningstid
5. Heltid som norm – ny presumtionsregel i lagen om anställningsskydd
6. Tidsbegränsade anställningar
7. Information om anställningsvillkor
8. Parallell anställning – bisyssla
9. Uppsägning av personliga skäl
10. Uppsägning vid arbetsbrist
11. Särskilt skydd för facklig förtroendeman vid tvist om giltigheten av en uppsägning
12. Nya regler i uthyrningslagen
13. Ny regel i lagen om arbetslöshets-försäkring
14. Genomförande och ikraftträdande
Omdömen från våra kunder
– Jag arbetar med disciplinära frågor inom polisen och har läst cirka 10 böcker av Iseskog samt genomgått internetutbildningen. Jag uppskattar verkligen Iseskogs raka pedagogik.
Benny Samuelson, Polismyndigheten
– Jag har använt Iseskogs böcker under alla år som HR-specialist – Personaljuridik är ”bibeln” men behövs fördjupning så finns det alltid en bok i ämnet!
Therese Andersson, VG regionen